Indretning af bolig

Hjemmet er ens trygge havn hvor man kan lade sine batterier op efter en travl dag på arbejdet. Det er dét sted hvor man tager daten med efter en hyggelig aften, Det er dét sted hvor man sidenhen opfostre børnene, og for mange er det dét sted hvor man i sidste ende dør. Derfor er det naturligt at mange går op i at indrette hjemmet. I starten er det hvad man som studerende råd til, eller hvad man får forærende fra familie og venner. Sidenhen begynder man at tjene penge, og man stille større krav til kvalitet og design, og måske på et tidspunkt åbner den fantastiske verden med de kendte designere fx Finn Juhl eller Verner Panton sig.

Møblerne bør komme til deres ret

Lige meget om det er møbler fra en lavprisbutik eller det er eksklusive læderbetrukne Arne Jacobsen stole, der udgør stammen i ens møblement så gælder det om at møblerne skal præsenterer sig fra deres bedste side, og komme til deres ret. Det kan gøres enten ved at vælge møblementet i en gennemgående stil, eller man kan vælge en eklektisk stil, hvor møblerne forskellighed komplementer hinanden. Lige meget hvilken af de to tilgange til at møblere din lejlighed, så for at dit hjem skal fremstå som en afbalanceret enhed, skal det øvrige møblement, inventar og udsmykning understøtte de vigtige møbler.

Det lyder måske indlysende og lige til, hvilket det langtfra er, da der er mange aspekter der skal overvejes; hvilken farve skal væggene have, hvilke farveskemaer skal anvendes, hvilke type møbler skal anskaffes, hvordan skal planter integreres ind hjemmet, og sidst men ikke mindst, planlægning af lys i hjemmet, hvilket er det virkemiddel der på et øjeblik kan ændre stemningen og funktionaliteten af et rum. Tryk på to – tre kontakter, og stuen kan gå fra at være oplyst arbejdsværelse, til et hyggerum med dæmpet varm lys i hjørnerne. Alt i alt er der mange ting der skal overvejes, og der er fælder der skal undgås, inden man investerer i et dyrt møblement. Derfor er det værd at overveje, evt. at bruge lidt ekstra penge, og få professionel råd og vejledning fra en indretningskonsulent som har mange års erfaring at trække på.

Arbejde med lys i hjemmet

Hvis et rum skal have flere funktioner, er det vigtigt at du er bevidst om de tre former for belysning: Hverdagsbelysning, Arbejdsbelysning og hyggebelysning.

Hverdagsbelysningen er det lys du tænder for, når du træder ind i et mørkt rum. Hverdagslysets formål er at give tilstrækkelig lys, så du kan udføre hverdagens gøremål uden at falde over møbler i mørket. Lyset er det lys der anvendes i langt hovedparten af tiden, og kommer typisk fra en lavenergipære.

Det anden form for belysning er arbejdsbelysning. Formålet er at give et klart og kraftig lys på et mindre afgrænset område, fx området ved lænestolen hvor du sidder og læser din bog, køkkenbordet hvor du står og snitter gulerødderne, for at undgå at der ryger en finger med i skyndingen eller spisebordet hvor du sidder og skriver rapporten du skal afleverer dagen efter på arbejdet. Belysningen er et skarp klart lys i det kolde blålige område.

Den tredje belysning er hyggebelysningen, som du bruger til at skaffe en hyggelig stemning. Det er en diskret form for belysning, som skaber ”hulestemning” ved at lyset er i periferien af hvor i sidder, og ikke når ind til jer, ud over stearinlysene på sofabordet foran jeg. Lyset er i den varme rødlige ende af spektret.

Men det sidste råd er: Hent inspiration, se hvad der virker hos jeres familie, venner og bekendte, kig i blade og på nettet, og allierer jer med en indretningskonsulent, for at undgå fejlinvesteringer i jeres hjem

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *