Visdomstænder – hvad er det godt for, og hvornår skal de fjernes?

Visdomstand

Dine visdomstænder har ikke noget med visdom at gøre. Det er det sidste sæt kindtænder, der kommer frem. Hvis de altså kommer frem. Det er nemlig ikke alle visdomstænder, der bryder frem. Det kan også være, at du ikke har dem alle mere, fordi du har haft brug for en fjernelse af visdomstand.

Du skal bare være glad for dine visdomstænder, så længe de ikke skaber problemer. Det er godt at have nogle ekstra tænder i munden, som kan være med til at bearbejde din mad. Men hos mange giver de problemer, og så skal de fjernes.

Visdomstænder kan skabe problemer

Så længe du ikke oplever problemer med dine visdomstænder, er der ingen grund til at fjerne dem. Opstår der noget, kan det dog være grund til at fjerne en af dem. Man foretager ikke en fjernelse af visdomstand uden grund, men der kan være flere grunde til at gøre det.

Nogle visdomstænder vender uheldigt. Så kan de ikke komme ordentligt op. Måske fordi de rammer tanden ved siden af. Der kan være pladsmangel, så en visdomstand ikke kan komme helt op. Det er ikke en fejl hos dig, men bare en del af menneskets udvikling.

Hvis en visdomstand gør skade på tanden ved siden af, eller tandkødet over den bliver betændt, så kan man fjerne den.

Fjernelse af visdomstand

En fjernelse af visdomstand er en operation. Der er forskel på, hvordan det foregår. Du vil dog altid blive bedøvet, så du mærker ikke noget.

Tandens placering har stor betydning for, hvordan tandlægen kan få den ud. Er den kommet helt ud, fjernes den som enhver anden tand. Er den ikke kommet helt frem, skal der lidt mere til.

Tandlægerne og bedøvelsen er blevet så gode i dag, så du har gode chancer for ikke at mærke ret meget hverken under eller efter fjernelse af visdomstand. Du skal dog sørge for at passe på såret de første dage.

Tal med en tandlæge

Er du i tvivl om, hvad der skal ske med dine visdomstænder, så snak med en tandlæge. Hos en tandlæge kan du få at vide, om din visdomstand sidder fint, og om der fx er hul i den.

Hvis tandlægen ikke ser nogen grund til at fjerne tanden, så behold den endelig. Den kan være et aktiv i din mund, hvis den sidder korrekt. Der er ingen grund til at fjerne en problemløs tand, men har du problemer, kan du godt få den fjernet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *